The fairy queen

Meryl Streep

Meryl Streep har vredet hjerterne rundt på os i årtier, lige siden hun åbenbarede sit talent for hele verden i ’’The Deer Hunter’’ og ’’Sophie's Choice’’. Porcelænsagtig udenpå – amazone indeni.


Den kvinde, hvis film jeg har elsket, siden jeg så ’The Deer Hunter’ (1978), gør ikke meget væsen af sig. Ingen store armbevægelser, ingen ’se mig, hør mig’-attitude. Ingen ’star’-udstråling. Hun er ydmyg i sin fremtoning. I dag, mange år senere, er udstrålingen den samme. Men det skal man ikke lade sig narre af, for Meryl Streep er et meget sammensat menneske. Ellers ville hun ikke være så interessant, og ellers havde hun ikke til stadighed noget at tilbyde sit publikum. Skrøbelig udvendig, men kendt og berygtet for også at være velbegavet, skarp, humoristisk – og lidt af en grinebider. Streep er af adskillige af kollegerne i Hollywood – samt af et hav af filmanmeldere – blevet kaldt for ”den bedste skuespiller, der nogensinde har levet”. Ingen anden skuespiller, død eller levende, kan prale af 14 Academy Award Nomineringer, hvoraf hun har vundet to, samt 21 Golden Globe-nomineringer – hvoraf hun har vundet seks.

Barndommen

Meryl Streep blev født Mary Louise Streep den 22. juni 1949 i Summit, New Jersey. Hendes mor havde schweiziske, irske og engelske rødder med sig, mens faderen havde hollandske og jødiske/spanske forfædre. Blandinger er de bedste, fristes man til at konstatere. Lille Streep voksede op som presbyterianer sammen med to yngre brødre, Dana og Harry. Hun tog timer i sang og spillede skuespil i moderens skuespiller-værksted i baghaven. Hun var cheerleader og Homecoming Queen i High School. En ganske almindelig pige. Familien flyttede til Bernardsville i New Jersey, hvor Meryl fortsatte barndommen på den lokale skole, Bernards High School. Noget senere tog hun sin BA i Drama på Vassar College og sluttede med en M.F.A. i drama fra Yale University. Medstuderende var allerede dengang overvældede over Streeps enestående evner.

  – Det var skide irriterende, Meryl kunne bare det hele. Hun var den bedste til alt. Den bedste skuespiller, den bedste sanger, den bedste imitator, den bedste til at skifte accent, sagde skuespilleren og veninden fra Yale, Sigourney Weaver, i et interview.

Familien

Meryl Streep er efterhånden kendt for mange ting. Hendes langvarige ægteskab er en af dem. Som helt ung var Streep forlovet med skuespilleren John Cazale, som hun spillede sammen med i ”The Deer Hunter”. Men Cazale fik knoglekræft og døde i begyndelsen af 1978. Senere samme år, den 30. september, giftede hun sig med skulptøren Don Gummer. De har fejret 40 års bryllupsdag, og sammen har de fire børn.

  – Jeg har altid været lidt skør med tanken om at have en familie. Du ved, ligesom nogle mennesker er skøre med religion, eller skøre med det ene eller det andet. Jeg har altid vidst, at hvis bare jeg kunne finde den rigtige, ville jeg have en familie. Jeg kan ikke forestille mig at leve som single.

  Som de fleste mødre er Meryl Streep tydeligt stolt af sine børn; til Letterman fortalte hun sidste år, hvor dygtig en søn hun har: ’’Hank’’ Gummer, er kunstner og medstifter af et rockband.

  – Jeg ved aldrig helt, hvordan jeg skal tackle omtalen af min søn, om jeg skal gøre reklame for ham, eller om jeg skal holde min mund og lad ham klare sig selv. Men – jo, han er dygtig.

Også datteren Mamie Gummer formår at gøre sin mor stolt. Hun er teaterskuespiller og optrådte sidste år sammen med Meryl Streep i ’’Evening’’, hvor de spillede den samme person. Sammen har Don Gummer og Meryl Streep også Grace Jane og Louisa.

  Kærligheden til manden er evident. Hun nævner ham ofte som årsagen til, at hun kan fortsætte sin karriere, fordi han er ’’lyttende, deltagende og ekstremt overbærende med mig’’.

 – Jeg aner ikke, hvad jeg skulle gøre uden min mand. Jeg ville dø, hvis jeg ikke havde ham – følelsesmæssigt i hvert fald. Han er bare den bedste.

Populære opslag