Penelope pragtfuld og passioneret

Penélope Cruz

For Penélope Cruz er det decideret angstfremkaldende, hver gang hun begynder indspilningerne til en ny film. Men den spanske muse har langt om længe fundet sin rette plads i Hollywood, selvom hun aldrig helt slipper sine spanske rødder.

 

I en lille forstad fem kilometer uden for den spanske hovedstad Madrid, står 17-årige Penélope på badeværelset hjemme hos sine forældre og tørrer hår, da telefonen ringer. Inde fra stuen bliver der råbt: ”Almodóvar er i telefonen”.

  – Jeg kan huske, at jeg stivnede. Først troede jeg ikke på det, jeg tænkte, at min familie lavede sjov med mig, så jeg blev bare stående på badeværelset. Men da de blev ved, kunne jeg godt se, at det var rigtig nok, siger Penélope Cruz om sin første samtale med instruktøren Pedro Almodóvar, som her nu er hendes nære ven og har haft stor betydning for hendes karriere.

Fra spansk kæledægge til Hollywood-stjerne

Rollerne i Almodóvars film bærer en stor del af æren for, at andre end de spanske biografgængere har fået lov at nyde den smukke brunette på det store lærred, og at det der begyndte som en spansk karriere, udviklede sig til en lang affære. Penélope Cruz Sánchez voksede op i en lille forstad til Madrid med en far, der var detailhandler og en mor, der var frisør. Hendes filmkarriere begyndte i 1992, da hun i en alder af bare 17 år spillede med i den spanske film ”Jamón Jamón”.

Filmen vandt The Silver Lion på Filmfestivalen i Venedig, og udover at blive startskuddet på hendes karriere, gav den også næring til Cruz’ status som sexsymbol på grund af nogle ret afklædte scener. Det var med til at skabe en spirende international opmærksomhed om den smukke skuespillerinde, der indtil da mest havde været kendt i hjemlandet som kæreste til popidolet Nacho Cano, som hun mødte under indspilningen til en musikvideo. Den første engelsksprogede film hun medvirkede i, var ”The Hi-Lo Country” i 1998 og efter at have prøvet kræfter med flere mindre roller i amerikanske film, vendte hun senere på året hjem til Spanien for at spille med i Almodóvars ”Alt om min Mor”. Den rolle gav Cruz de sidste meter hen imod et internationalt gennembrud, og i løbet af de næste år havde hun den kvindelige hovedrolle i store produktioner som blandt andet ”Kaptajn Corellis Mandolin” og ”Vanilla Sky”.

  – Når jeg gør mig klar til en rolle, spørger jeg aldrig mig selv, om jeg ligner den karakter, jeg skal spille. Jeg føler, at det ville være at forstyrre min forberedelse. Det eneste jeg har brug for at vide, er hvad personen føler, hvordan hun tænker, og hvorfor hun gør, som hun gør. Men jeg behøver ikke være enig med hende eller kunne lide hende.

De næste måneder er det Almodóvar, der endnu engang har skuespillerindens opmærksomhed.

  – Pedro er min yndlingsinstruktør, har Cruz udtalt, og der er da heller ingen tvivl om, at der er et særligt bånd mellem de to. I øjeblikket er hendes hjem fyldt med fotografier og malerier, som Almodóvar har sendt hende, og som hun bruger til at forberede sig til rollen i hans nye film, der fik premiere i sommeren 2009.

Hjem til Madrid

Penélope Cruz er en meget privat person, og hun lægger ikke skjul på, at hun ikke har den fjerneste respekt for de paparazzifotografer, der jagter hende dag efter dag. Måske er det også derfor, hun har valgt ikke at leve det typiske Hollywood-liv, men så vidt muligt bruger tiden mellem indspilningerne i Spanien.

  – Jeg føler, at det er mit eget ansvar at beskytte mig mod de journalister, som prøver at finde detaljer om mig, som jeg ikke er interesseret i at dele med resten af verden. Det er derfor, jeg aldrig taler om mit privatliv, siger hun.

På trods af at de store Hollywood-produktioner er blevet hverdag for Penélope Cruz, bliver hun ved med at vende tilbage til spansk film, og det er også hjemme i Madrid, at hun finder den ro, hun har brug for mellem de lange filmoptagelser.

 – Madrid er min base og det er der, min familie er. Det vil aldrig ændre sig.

Populære opslag