Hun skulle have været nonne

Anne Hathaway

Hun er cool som en catwalkmodel, smidig som en panter og har en fremragende komisk timing, skrev Entertainment Weekly om Anne Hathaway. Stjernen fra The Devil Wears Prada spurter mod stjernerne – selvom hun netop er kommet gennem et hårdt brud med ekskæresten. Vi har mødt hende i Venedig.

 

For bare femten år siden var der ikke mange, der kendte Anne Hathaway. Godt nok havde hun haft hovedrollen i et par familiefilm, men det var først, da hun spillede Jake Gyllenhaals forsmåede kone i Brokeback Mountain, at Hollywood fik øjnene op for brunetten med det hede dådyrblik. Med hovedrollen i den hysterisk morsomme The Devil Wears Prada, hvor hun i rollen som den unge journalistspire Andrea Sachs får sin sag for over for Meryl Streep i form af den berygtede chefredaktør Miranda Priestly, røg hun for alvor ind på popularitets-barometeret – og Hathaways brandvalue har været intakt lige siden …

Fem år er en meget hurtig opstigningstid på den stjernestøvsbelagte vej mod tinderne i Hollywood, og for mange af de unge kvinder i Hathaways generation har berømmelsen haft sin pris. Men i den forbindelse ser Anne Hathaway ud til at være den berømte undtagelse, der bekræfter hovedreglen. Foreløbig har hun formået at holde fødderne solidt plantet på jorden – og selv forklarer hun det med sin helt og aldeles normale baggrund.

– Jeg har været heldig at have forældre, der gav mig en stabil opvækst. Så længe jeg kan huske, har mit liv været helt normalt. Jeg har set min egen mor, som også er skuespiller, kæmpe for sin karriere med hud og hår, og alligevel fik hun aldrig succes. Af samme årsag tager jeg på ingen måde min karriere for givet, fortæller Anne Hathaway.

Lisa Schwartzbaum fra ugeblad Entertainment Weekly kalder Anne Hathaway for ”filmens uventede stjerne, der er cool som en catwalkmodel, smidig som en panter og med fremragende komisk timing”, og Washington Post kalder hende slet og ret for ”en åbenbaring”, men selv om hun får ros for sit skuespil, er der andet end glamour i hendes dagligdag.

Fra nonne til sexet actionhelt

Rollen i Get Smart er lidt af et skift fra de meget pigede roller, hun tidligere har spillet, og med den vrider hun sig også ud af Hollywood-maskinen, der lynhurtigt havde klassificeret hende som en pæn pige. Det var rollerne i de såkaldte tiarafilm, hvor hun spillede prinsesse, samt rollen som en ung og følsom Jane Austen i filmen Becoming Jane, der havde sat kronen på dét image. Og så selvfølgelig hendes uplettede personlige ry, der i en tid, hvor ugebladene nærmest kræver skandaler fra de unge skuespillerinder, er lidt af et særsyn. Alligevel insisterer hun på, at der må være andre måder at nå til tops på. Måske hænger det sammen med hendes katolske opdragelse – faktisk overvejede Anne Hathaway at blive nonne helt indtil sine sene teenageår, men opgav idéen, da hendes ældre bror Michael sprang ud som homoseksuel. Hun kunne simpelthen ikke leve sit liv i en kirke, der ikke accepterede ham.

Kriminel kæreste

Anne Hathaway kender til den svære kunst at finde balancen mellem det professionelle ydre og det private. Hun har været igennem et hårdt brud med kæresten gennem fire år, den 30-årige finansspekulant Raffaello Follieri, der i foråret blev afsløret i bedrageri i millionklassen og står til mindst ti års fængsel. Alt det vil Anne Hathaway naturligvis ikke kommentere, men hvad mener hun om forholdet til pressen – hvor meget skal man som Hollywood-stjerne give af sig selv?

  – Jeg tror, at de vil tage lige så meget, som man giver dem, når det kommer til spørgsmål og svar. Jeg har haft den ære at arbejde sammen med Meryl Streep. Hun er altid imødekommende og charmerende og interessant i sine interviews. Men hun er også meget mystisk og meget privat. Hun er mit forbillede, hvad angår det at være en offentlig person, svarer Anne Hathaway.


Populære opslag