Obamania i Kenya

Obama fever

Kenya er ved at koge over i Barack Obama-rus, selv om Barack Obamas mor var amerikaner, og hans far døde i en bilulykke i 1982. Alt bliver opkaldt efter Obama – øl, busser, babyer og lerhytter …

Turisterne må have undret sig, hvis de ellers var kommet den vej forbi: Amerikanske flag vajede fra toppen af lerhytter i landsbyerne langs Victoriasøens bred. Det var de første tegn på den Obama Feber, som lige siden kun er taget til i styrke i Kenya. Det var i 2004, lige efter hans indtræden i det amerikanske Senat. Obama var dengang stort set ukendt uden for USA, altså lige bortset fra i Kenya, hvor hans far er fra. Siden har Obama-bølgen bredt sig fra Victoriasøens bred og er skyllet hen over resten af landet. Og her få uger før det amerikanske præsidentvalg er landet nærmest ved at koge over i en Barack Obama-rus, der langt overgår begejstringen i USA og Europa.


Alt hedder Obama
Siden Obama meldte sit kandidatur til præsidentposten, er hans navn dukket op overalt: Skoler, hoteller, biler, busser og kreaturer har taget navn efter den populære kandidat. Og en stadig større strøm af spædbørn er blevet opkaldt efter ham. Mange nøjes med ’Obama’ i kombination med familienavnet, mens andre bruger hele navnet ’Barack Obama’. Nogle få er endda gået så vidt, at de har døbt deres barn ’Senator Barack Obama’.
  Det med at opkalde ting efter Obama kender Albert Otieno alt til. Han ejer seks minibusser, der alle sammen hedder Obama og har store billeder af den smilende kandidat på bagsmækken.
  – Her i Kenya vil vi gerne give vores bidrag til Obama-kampagnen. Jeg forsøger også at bringe budskabet ud til folk, og på denne her måde ser alle det, fordi busserne kommer overalt, fortæller 35-årige Albert Otieno om sine seks Obama-busser, der fræser rundt i det indre Nairobi.
  – Vi har brug for forandring, og Obama kommer til at forandre hele verden – ikke kun USA. Jeg ser især frem til ændringer for de unge. Du kan se, at ungdommen mange steder i verden har problemer, og Obama vil redde dem. Det er derfor, vi hepper på ham, siger han.


Superpower søn
Men der er jo lige det, at Obama er amerikaner og ikke kenyaner. Sådan ser kenyanerne bare ikke på det. Som avisen Daily Metro skrev på forsiden, da det stod klart, at Barack Obama havde vundet kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat: ”Vores superpower søn”. For de fleste kenyanere er Obama en af deres. Ikke bare en folkehelt, men en sand kenyaner med blod af ægte østafrikansk tapning. Også selv om Obama kun har været i landet tre gange, og hans vigtigste familieforbindelse er en 86-årig bedstemor, der lever som ombejlet mediestar med en flok geder i et lille hus ved Victoriasøens bred. Barack Obamas mor var amerikaner, og hans far døde i en bilulykke i 1982, så Obamas forbindelse til Kenya må siges at være spinkel, selvom det forlyder, at han refererer til landet som ”sit andet hjem”.
  – Selvom han har boet i USA hele sit liv, tænker kenyanerne stadig på ham som deres egen søn, siger Frederick Amuok, der er bestyrelsesformand i et lokalt vandforsyningsprojekt i Kibera.
 – Vi afrikanere tror på, at en mand tilhører faderen. Så selvom Obama er i USA, var hans far kenyaner, og Obama vil, som hans eneste søn, være kenyaner, lige meget hvor længe han bliver i USA. Vi ved, han er taget derover for at finde penge til at hjælpe os, siger Frederick Amuok.

Populære opslag