Med kniven for struben

Shaquille Smith

Terrorangreb er ikke det eneste, de frygter i London. Angsten er også rettet mod de mange knivforbrydelser blandt teenagere, som alene i år har kostet 24 unge livet. Og en ny undersøgelse fra BBC viser, at mere end halvdelen af de adspurgte unge frygter at blive det næste offer. Børn helt ned til ti-årsalderen går med kniv, og alene det, at man vover sig uden for sit eget postnummer, er grund nok til at blive stukket ned.


London, 20. september 2008. Det er en lørdag med temperaturer over de sædvanlige septembergrader, og der er ekstra mange mennesker i Londons gader. Omkring 10.000 mennesker protesterer mod våbenkriminalitet i byen, og i Hyde Park er komikeren Richard Blackwood vært for begivenheden ”Stop Knives, Save Lives”. T-shirts og bannere kræver uforbeholdent, at noget skal ske: ”Put down the Guns and Knives” og ”Innocent Children are dying”, som der står. Men det mest sigende er den bedstemor, der vover sig op på scenen for at fortælle om sit barnebarn, den 14-årige Shaquille Smith, der blev myrdet to uger tidligere. Han blev stukket i maven, da han tilfældigt gik på gaden sammen med sin søster, og blødte ihjel tæt på sit hjem i sin mors arme, mens søsteren ”slap” med at blive snittet i ansigtet. I sin rystende hånd holder bedstemoderen et billede af Shaquille, mens hun synger en sang. Stilheden er total i parken indtil hun skælvende begynder at skælde ud på drengens mordere og råber ”djævlebørn!”.


Hvor slemt er det?

De britiske medier er oversvømmet af dramatiske historier om teenagernes ”våbenoprustning”, og byen er sat i alarmberedskab over ”knivepidemien”, som den er blevet døbt. Kriminaliteten er steget radikalt de seneste par år, fordi flere teenagere er begyndt at gå med kniv. Og næsten dagligt fodres man med mordhistorier og foruroligende prognoser. I juli måned udtalte Scotland Yard’s vicekommissær Sir Paul Stephenson således, at knivkriminaliteten har afløst terrorismen som den vigtigste prioritet for Londons politi. En enkelt blodig dag i samme måned krævede seks engelske ofte – fire af dem i London. Alene i år er 24 unge blevet myrdet med kniv i London, mens tallet for hele sidste år var 16. Og en ny undersøgelse fra BBC blandt unge viser, at mere end halvdelen af de adspurgte frygter at blive ofre for en knivforbrydelse.


Den stikkende ungdom

Det er ikke noget nyt, at folk bliver myrdet i London. Til gengæld er det både overraskende og forfærdende, at alderen på både ofre og overfaldsmænd er faldet, og det skaber frygt. Børn helt ned til ti-års alderen går med kniv, og i juli måned stak en bare ti-årig knægt en kvinde i armen med en skarp genstand, fordi hun ikke ville give ham og hans ven en cigaret. Det yngste knivoffer behandlet på King’s College Hospital var en kun ti-årig dreng, og 70% af hospitalets ofre er mellem 13 og 19 år. Der er typisk tre forklaringer på, hvorfor de unge vælger at gå med kniv. Den første siger sig selv: At de unge er kriminelle, men også street credibility og trangen til at beskytte sig er hyppige argumenter.

  Vi har talt med en af de ansatte fra The Youth Offending Team, som netop bruger meget tid på at finde og fremme de forebyggende faktorer hos de unge.

  – Måske gider de særligt udsatte unge ikke at gå i skole. Måske er deres venner også kriminelle. Men det kan være, at nogle af dem alligevel er omgivet af positive faktorer: Stærke forældre eller andre gode rollemodeller, eller måske har de ligefrem selv ambitioner for deres liv. Og her er det så vores job at sætte fokus på de faktorer, der kan forhindre dem i at begå yderligere kriminalitet siger kvinden, der ønsker at være anonym.

Populære opslag