Forventningens glæde

Barack Obama
 Den længste valgkamp i nyere amerikansk historie er slut. Forventningerne til landets første sorte præsident er både skyhøje og forsvindende små. Han kan redde økonomien og sikre fred i verden, mener nogle. Andre forbereder sig på en dunkel fremtid med øget regeringskontrol og højere skatter.


  "Yes we can”. ”Obama”. En begejstret folkemasse bryder alle barrierer. New Yorks gader forvandler sig til et lykkeligt menneskehav. Det er tirsdag den 4. november, i New York, og CNN er gået i ”Breaking News.” I dette øjeblik står det klart, at Barack Obama bliver USA’s 44. præsident. Et øjeblik Van Politics vil huske resten af sit liv.

  – Jeg stod lige her og hoppede op og ned, mens jeg skreg af glæde. Det var umuligt at stå stille – det var fantastisk, siger rapperen, der på trods af sit store ordforråd har svært ved at finde tillægsord store nok til at beskrive de følelser, Obamas valgsejr vækker i ham.

  Forløsning og fortvivlelse præger minutterne efter Barack Obamas sejr. Den længste valgkamp i mands minde er slut. Den vil gå over i historien for en rekordstor vælgerdeltagelse, for de bitre beskyldninger, for diskussionerne om race og abort, for satire-programmernes karikaturer og for blikkenslageren Joe fra Ohio, der i virkeligheden hverken hedder Joe eller er blikkenslager. Til sidst blev det den monumentale, finansielle og økonomiske krise, der gjorde udslaget, og den vil også stille betingelserne for tiden, der kommer. Alligevel har mange amerikanere høje forventninger til den nye præsident.


Frelser og problemknuser

Barack Obama har lovet forandring, og spørger man borgerne i New York, er bedre tider lige om hjørnet. De tror på, at Obama på kort tid kan løse den økonomiske krise, sikre fred i verden og alt derimellem.

  – Han vil gå i gang med arbejdet med det samme, og han vil løse alle problemerne. Han vil gøre miljøet bedre, sørge for at der kommer styr på økonomien, på sundhedsvæsenet og på uddannelsesområdet, og han vil sikre, at vi får et godt omdømme i resten af verden. Det bliver fantastisk, siger rapperen Van Politic, der ikke bekymrer sig synderligt om de bindinger, den økonomiske situation lægger på den kommende præsident. Han stoler på en bedre fremtid for sig selv og sin familie, og han er ikke alene.


Nightmare on Pennsylvania Avenue

Mens nogle jubler og andre frygter, kan 84% af amerikanerne blive enige om, at den nyvalgte præsident skal sætte den økonomiske krise øverst på dagsordenen i tiden efter indsættelsen den 20. januar. Der er ingen tvivl om, at Barack Obama står overfor en mere end svær opgave. Han overtager et økonomisk fallitbo, to krige og den laveste forbrugertillid, der nogensinde er målt i USA. Og selvom en stor del af den amerikanske befolkning og det omgivende verdenssamfund har store forventninger, er det trods alt de færreste, der forudser, at Obama kan udrette mirakler. En forside på nyhedsmagasinet ”Newsweek” forbereder Obama på, at hans første tid i Det Hvide Hus vil være ”Nightmare on Pennsylvania Avenue,” og hans sejrstale vidnede om, at han selv er klar over situationens alvor.

  ”Vejen forude vil være lang. Opstigningen stejl. Vi når måske ikke målet om et eller to år. Men jeg har aldrig været mere fortrøstningsfuld: Vi vil nå det. Jeg lover jer; vi som folk vil nå det,” sagde han til menneskemængden i Grant Park, Chicago.sidst opdateret september 2022

Populære opslag