Den australske snedronning

Nicole Kidman

Dengang som nu, har hendes hud denne sære, marmoragtige hvidhed. På én og samme tid delikat og feminin. Atletisk og veltrænet, men også sårbar og sensuel. Indre og ydre kvaliteter, der i mange år har gjort Nicole Kidman lige velegnet i historiske sætstykker som hårdtslående action film. Vi mødt den verdensberømte filmstjerne i anledning af hendes nye film "Australia."


Da jeg træder ind i rummet, sidder hun i stolen. Huden er nærmest porcelænsagtig. Læberne knaldrøde. Kontrasten mellem det kraftige, rødlige hår og det hvide ansigt vækker associationer til irsk temperament og duftene af støv og kostumer som i ’sminken’ på et teater. Begge dele kan retfærdiggøres. Teatret har født hende som skuespiller, og temperamentet har hun altid haft. Hun har haft sin opvækst i et intellektuelt miljø, hvor hun allerede som lille blev slæbt med til demonstrationer for kvinders rettigheder. Netop derfor kommer det ikke som en overraskelse, at hun i dag er Goodwill Ambassadør for FN, kæmper kvindernes sag, og som filantrop og repræsentant for en lang række organisationer slås for bedre vilkår for samfundets syge og svage. Og derfor går der en lige linje fra barnet, til den Kidman, jeg mødte for tolv år siden – til den Oscarbelønnede film stjerne, der sidder i stolen foran mig i dag.

  Hun er trods alle ydre forandringer, menneskeligt set intakt: måske højst en mere raffineret udgave af den, hun altid har været. Og hovedrollen i Baz Luhrmann's nyeste film ”Australia” føjer sig fint til det mønster af sammenhæng, der er og altid har været i hendes liv.

  – I virkeligheden har jeg altid haft lyst til at drage ud på opdagelse i mit eget land. Jeg har bare aldrig gjort det før – og slet ikke i den nordlige del af Australien, hvor filmen her er optaget. Netop derfor var det virkelig storslået at få stedet helt ind under huden, de måneder optagelserne varede.

Hyldest til Australien

Filmen foregår i det nordlige Australien lige inden 2. Verdenskrig og følger den udvikling, Nicole Kidman gennemgår som Lady Sarah Ashley: En engelsk aristokrat, som forlader det trygge England for at lede efter sin mand og tilse familiens nedslidte ranch uden for lands lov og ret i den golde, australske bush. Her er livet råt og væsentlig mere ubarmhjertigt end de bonede gulve, hvor Lady Sarah Ashley normalt har sin gang. For da Sarah ankommer til ranchen, er intet som forventet. Alt er død og elendighed, og nogen har tilsyneladende en interesse i at få hende til at rejse hjem lige så hurtigt, som hun er kommet.  Alligevel beslutter hun sig for at blive og kæmpe for familiens besiddelser, som afhænger af, at 2000 kvæg skal drives tværs over det nådesløse landskab hele vejen fra udkanten af det nordlige Australien til Darwin – så hun allierer sig med den upolerede, og langt fra charmeforladte cowboy, Drover, spillet af Hugh Jackman.

  – Filmen er først og fremmest en hyldest til vores land og vores natur, til den smerte, kærlighed og overlevelsestrang, som er en del af vores folkesjæl. Men samtidig handler den om helt basale menneskelige følelser, såsom kærlighed, afsavn - tab og smerte: Følelser, som er helt universelle for os alle, siger Nicole Kidman.

Kysser venindens mand

Nicole Kidman og Hugh Jackman blev filmens romantiske par efter Russell Crowe måtte springe fra "Australia’’. Filmens succes afhænger fuldkommen af kemien mellem parret, og det er måske derfor, at Kidman ikke så gerne vil tale om den kendsgerning, at Jackman er gift med en af hendes bedste venner, skuespilleren Deborra-Lee Furness.

  – Fordi hun er skuespiller og Keith er kunstner, ligger der bare den der uudtalte aftale mellem os, at dette er et arbejde. Man tager på job og udfører en kunstnerisk opgave.

– Det er sådan, det foregår blandt skuespillere, siger hun lettere afvisende på spørgsmålet, om hvorvidt det ikke føles underligt at gå på arbejde og så kysse sin bedste venindes mand!sidst opdateret september 2022

Populære opslag